Инфлацията в Истанбул е най-висока от десетилетие, скачат цените на тока

Лирата падна с 44% спрямо долара
Снимка: iStock

Инфлацията скочи най-много от поне десетилетие в най-големия турски град Истанбул миналия месец, според данни от събота, а правителството на президента Тайип Ердоган рязко повиши цените на електроенергията и природния газ в цялата страна за новата година, пише Ройтерс.

Новото бижу на Истанбул започна да посреща туристи (СНИМКИ)

Цените също скочиха за бензина, автомобилните застраховки и някои пътни такси, добавяйки още повече напрежение към икономиката, изправена пред нарастваща инфлация и валутна криза, предизвикана от поредица от неортодоксални намаления на лихвите.

Цената на хляба в Истанбул главоломно скочи

Регулаторният орган на енергийния пазар, позовавайки се на високата глобална енергийна инфлация, заяви, че цените на електроенергията са били повишени с цели 125% за търговските потребители с голямо търсене и с около 50% за домакинствата с по-ниско търсене за 2022 г.

Българи изпразниха цели рафтове в одрински магазини, пазаруват предколедно

Цените на природния газ скочиха с 25% за битови нужди и 50% за промишлени нужди през януари, съобщи националният дистрибутор BOTAS. Увеличението на цените беше 15% за генераторите.

Вижте какви бяха цените на горивата в Турция

В Истанбул, където живее около една пета от населението на Турция от 84 милиона души, цените на дребно скочиха с 9,65% на месец през декември за годишен ръст от 34,18%, каза Истанбулската търговска камара (ITO).

Българи нахлуват в Турция! Левът се разменя рекордно за 8 лири

Цените на домакинските уреди се повишиха с повече от 20%, докато храната нарасна с близо 15%.

Цените на едро в града скочиха с 11,96% спрямо ноември за годишен ръст от 47,10%, съобщи ITO.

Данните и корекциите вероятно ще подтикнат общия годишен темп на инфлация в страната, който скочи над 21% през ноември и се очаква да надхвърли 30% през декември и да продължи по-високо, до голяма степен поради срив на валутата.

Лирата падна с 44% от стойността си спрямо долара миналата година след срив от септември, когато Централната банка, под натиска на Ердоган, започна серия от агресивни намаления на лихвите.

Други корекции включват 20% скок в разходите за задължителна застраховка на превозни средства за тези с най-високо приспадане.

Цените на бензина се повишиха с повече от половин лира за литър, докато дизела се увеличи с 1,29 лири, съобщи в петък Съюза на работодателите на енергетиката, петрола и бензиностанциите (EPGIS).

Още новини от Турция четете тук


Новините са навсякъде с Вас! Последвайте ни във Facebook.
Изпращайте сигнали, снимки и информация на office@dailybg.com по всяко време на денонощието. Благодарим Ви!
Total
16
Shares
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ