Официално! Омикрон е в България, има 12 потвърдени случая

Първите официално регистрирани случаи на “Омикрон” са факт
Снимка: iStock
Тъжната истина! Посрещаме Новата година постарому

Днес, 2 януари, новият вариант „Омикрон“ официално е регистриран в България, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

DailyBG.com напомня, че съобщи за съмнения за новия по-заразен вариант на заразени с “Омикрон” още преди седмица. Секвенирането на пробите в Националния център по заразни и паразитни болести е потвърдило наличието му.


„Омикрон“ е установен в 12 проби до този момент. Случаите са на лица от София, един е от София-област. Само при един от тях става въпрос за лице, което се е върнало от чужбина. За другите все още няма такава информация.

„Очакваме ситуацията бързо да се промени, защото за „Омикрон“ е характерно, че много бързо се предава. Това, което можем да очакваме е засягане на по-голям брой хора“, каза Кунчев.

“Петима имат ваксинация отпреди, повечето от тях преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема, в смисъл с две игли, има и “Пфайзер”, има и “Модерна”. Един от хората е с една игла Янсен”, заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Общо 275 положителни за ковид проби са изследвани и 12 от тях са показали варианта Омикрон. Сред заразените има представители на всички възрастови групи, 9 са мъже и 3 – жени.

Възраст на заразените с “Омикрон”

10 – 15 години – 1 заразен

15 – 20 години – 2 заразени

20 – 30 години – 2 заразени

40 – 50 години – 2 заразени

50 – 60 години – 3 заразени

над 60 години – 2 заразени

Всички са с леко протичане на болестта на домашно лечение.


Новините са навсякъде с Вас! Последвайте ни във Facebook.
Изпращайте сигнали, снимки и информация на office@dailybg.com по всяко време на денонощието. Благодарим Ви!
Total
25
Shares
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПРОЧЕТИ ОЩЕ