По предварителна оценка населението на България е 6,5 млн. души, бургазлии сериозно намаляват

Oкончателни данни от преброяването ще има в края на 2022
Снимки: НСИ

6,5 млн. души е населението на България според предварителната оценка, направена от Националния статистически институт. Оценката се основана на данните за броя на електронно преброилите се лица, на оперативна информация за списъците на преброените обекти и на оценка за очаквания брой обекти в участъците, които са останали без преброител.  Това стана ясно на пресконференция в Националния статистически институт, в която участваха председателят Сергей Цветарски и директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова.

Населението на Бургас е със спад на населението от -55 230 души, за сметка на това София бележи приръст от 189 239 души за изминалите 10 години.

Оценката потвърждава задълбочаването на негативните демографски тенденции през последните тридесет години – намаляване и застаряване на населението, както и обезлюдяване на отделни територии вследствие на ниската раждаемост и миграционните процеси.  Спрямо предишното преброяване през 2011 година населението е намаляло с 11 процента или 844 000 души. С изключение на София, където населението се увеличава, във всички останали области в страната броят на хората намалява. Най-значително е намалението в областите Видин, Добрич и Монтана, които са загубили около една четвърт от населението си, най-малко е в Пловдив, Варна и София област.

74 на сто от хората у нас живеят в градовете. Общият брой на жилищата е близо 4,2 млн. Сградите се увеличават в градовете и намаляват в селата.

За повече информация:
Предварителна оценка за броя на населението на България към 7 септември 2021 година


Новините са навсякъде с Вас! Последвайте ни във Facebook.
Изпращайте сигнали, снимки и информация на office@dailybg.com по всяко време на денонощието. Благодарим Ви!
Total
2
Shares
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ